Dag 3 – Cadeac naar Biert

Dag 3 – Cadeac naar Biert

Het is nu 20.45 en er is ons net een heerlijk 3 gangen diner geserveerd door Mark en Elma van fietshotel ‘les deux velos’ te Biert. We zijn hier aan het eind van de middag gearriveerd na weer een schitterende dag fietsen.

Na het vertrek met z’n 7en rond 9.00 doemde al snel de eerste hindernis op, de Col de Peyresourde. Deze mooie klim van zo’n 8km werd door iedereen uitstekend afgerond. Kees sloot de gelederen en werd enthousiast binnengehaald door een groep vakantievierende Belgen.

Na de nodige versterkingen van Gemma begon de afdaling en zetten we koers richting Antichan les Frontignes aan de voet van de Col des Ares. Daar zouden we Gemma ook weer treffen voor de lunch. Eenmaal in het dorp was onze steun en toeverlaat echter nog niet gearriveerd en werd besloten dan eerst maar de Col te doen. Wat betreft stijgingspercentage en lengte viel deze erg mee. Probleem was alleen dat het wegdek soms veel weghad van een grindbak. Gemma had ons inmiddels ingehaald en bovenop de Col was een mooie picknick plaats waar we al etend en drinkend na zo’n 20min Kees verwelkomden.

Vervolgens gingen we op weg naar de zwaarste klimuitdaging van de dag, de Col du Portet d’Aspet. De aanloop van deze beklimming begon relaxed met af en toe zelfs een korte daling. Na de T-splitsing echter stond daar het onvermijdelijke bord met daarop de boodschap dat er nog 4km te gaan was met een stijging van ca. 9.5%. De temperatuur was hoog en dit leverde veel gezwoeg op waarbij menigeen flashbacks had naar de Marie Blanque van maandag. We kwamen dan ook allemaal vermoeid aan op de top.

De afdaling was vervolgens erg prettig en uit het vele gezang en druk gepraat bleek al snel dat de Portet toch nog wel wat hoger had gekund. Dit bleek ook toen het tempo werd opgevoerd tot boven de 40 en de dames van het gezelschap er ook nog in slaagden enkele heren van een Nederlands fietsgroepje te dollen. Hans was al snel vriendjes met de groep en bood hen Annemarie’s banaan aan. Helaas viel hierdoor ook Annemarie Apple op de grond. Annemarie behaalde vervolgens nog wel veel punten voor het sprintklassement door de sprints naar de plaatsnaamborden te winnen.

Het tempo stokte toen we in Les Girons arriveerden waar Gemma ons weer opwachtte en er gestempeld moest worden. Na een kort bezoek aan fietsenmaker (naar later bleek) Moncassin spraken we af de laatste kilometers naar Biert rustig uit te fietsen. We hadden echter geen idee hoeveel km dat nog was en na een zeer lange, wat eentonige en verlaten weg arriveerden we dan eindelijk bij Les Deux Velos waar gelukkig de koude biertjes voor ons klaar stonden en we nu lekkker buiten aan de koffie en thee zitten.