Samenvattend…

Samenvattend…

Het besluiten van de Raid Pyreneeen is een beetje gek. Maanden leef je naar de tocht toe en dan ineens sta je in Cerbere. Je viert het behalen van het resultaat en tegelijkertijd realiseer je je, dat het voorbij is. Dat je op zoek kan naar een nieuwe uitdaging. Lhasa – Kathmandu, de Dolomieten over of toch…

Tegelijk weet je dat je een bijzondere en erg mooi prestatie hebt geleverd. We reden 763 kilometer en legden daarbij 14.000 hoogtemeters af. We zaten ongeveer 36 uur of de fiets en we reden daarmee 21,2 gemiddeld per uur. Een rustig tempo, waarbij de snelheid varieerde van 5,2 km/u (op de Marie Blanque) tot 82 km/u (in één van de afdalingen). We beklommen ongeveer 20 cols, waarvan de Col de Tourmalet met 2115 de hoogste was. Op de laatste dag hadden we een col van 69m – de laagste van deze reis. De langste klim was 28 kilometer, de langste afdaling ruim 25 kilometer.

We hebben enorm veel geluk gehad: de zon scheen de hele week. Alleen op de Tourmalet hadden we een fikse hagelbui. Dankzij onze PyRoulette Auto en met name Kees en Gemma konden we met warme kleding weer naar beneden. De temperatuur was aangenaam, rond de 23 graden overdag.  We hebben geen noemenswaardige pech gehad – 2 lekke banden en één gescheurde buitenband. Halverwege heeft Martien haar remblokjes vervangen. Robert verving zijn ketting. We hadden geen valpartijen, slippertjes en zelfs geen bijna ongelukken.

Om dit avontuur mogelijk te maken aten we het nodige aan sportvoeding. We werkten 75 bananen weg en vermengden onze poeders met ruim 140 liter water en 20 liter cola. Er werden 53 gels opgeslobberd en ongeveer 110 energierepen van verschillende calorische waarde. Tijdens de lunches gingen er 14 broden doorheen en een onnoemelijke hoeveelheid beleg. Na afloop dronken we meer dan 100 biertjes, vele flessen wijn en we vierden de prestatie met 2 flessen champagne.

Gemma reed in de blauwe wagen ruim 800 kilometer. Ze slobberde daarbij een kleine 60 liter diesel weg. Ze was altijd op tijd op de rustplaatsen en wist op onovertroffen wijze onze behoefte aan voedingsstoffen in te schatten – Gemma was, met enige regelmaat bijgestaan door Kees, een onmisbare schakel in dit fietsavontuur. De PyRoulette wagen haalde ons meer dan 18 keer in.

In totaal tikten onze harten gedurende het fietsen ruim 2 miljoen keer. We draaiden onze benen ruim 4 miljoen keer rond.

We werden blij van de reacties op onze verhalen – ook dat was een welkome en zeer gewaardeerde aanvulling op de vreugde die we ervoeren – we hadden bijna 50 reacties op de site, daarnaast nog een grote hoeveelheid likes en reacties op allerlei Facebook pagina’s.

Over de mooiste col is veel gesproken: we denken dat de Port de Pailheres een goede kans maakt.

En dan zit je weer in Amsterdam, Amstelveen, Utrecht of Anost. Weer terug naar de dagelijkse realiteit – werken, trainingsrondjes fietsen en plannen maken voor nieuwe avonturen. Of we ooit nog een keer Cerbere aandoen, dat weet ik niet. Als je ooit eens in de buurt bent: neem eens een kijkje. Het is er bijzonder.